Blog

Blog

Hatha Yoga

Nieuws! Van Leeuwarden naar Gorredijk

Je sluit een deur en ergens anders gaat een deur weer open… Voor iedereen die bang is een beslissing te nemen, of twijfelt over een te nemen stap en de LP blijft hangen op: ‘ja/nee, ja/nee. Ik zeg: NEEM ‘M! 

Zo besloot ik twee maanden geleden per december afscheid te nemen van mijn wekelijkse yogasessies in de Prana Tempel in Leeuwarden. Geloof me: daar heb ik lang tegenaan gehikt. Al twee jaar probeer ik voet aan de grond te krijgen in de hoofdstad van Friesland. Met Yoga&Muziek weten mensen ons nu gelukkig te vinden, dus dat blijft bestaan. Ik stop alleen met mijn wekelijkse sessies in het Voel Je Goed Centrum / Prana Tempel. Heel trouw kwamen drie mensen op woensdagavond bij me. Hoe fijn dat ook was; ik kon simpelweg de huur niet meer opbrengen. Dus met pijn in m’n hart belde ik Yvonne op om dat met haar te delen. 

Vanavond, 28 november 2018, sluit ik de deur van de Prana Tempel.
Yvonne, ik dank je voor de mooie ruimte die je me bood. 

En daar gaat dan plots een nieuwe deur open

Uit onverwachte hoek kwam vervolgens het bericht dat Josien uit Gorredijk vervanging zocht voor tijdens haar zwangerschapsverlof. Een oud-medestudent van me liet het me weten. Alberta schreef: ‘Misschien iets voor jou?’ Ik nam contact op met de eigenaresse van Strike That Pose. Josien stelde voor een proefles te geven. De sessie die ik voor haar mensen gaf, ~ met Josien er zelf bij ~  voelde voor mij als thuiskomen. Mooie rustige plek, waar ik op mijn eigen manier yoga mag geven. Langzaam, met aandacht voor het (leren) voelen van je lichaam. 

Tot en met maart 2019 vind je me zodoende bij Strike That Pose in Gorredijk! Dankbaar dat op deze manier mijn liefde voor yoga mag blijven stromen. Josien; ik kijk ernaar uit! ❤ 

PS: mijn yogasessies in Britswert blijven op maandagavond, zie agenda! 
PS2: Yoga&Muziek vind je daar ook, heb je een mooie ruimte waar Martin en ik tien matten kunnen neerleggen voor je? Laat het ons weten, we komen graag naar je toe! 

De eerstvolgende sessies Yoga&Muziek zijn: 

Hatha Yoga

De mantra So Ham

Betekenis: ‘ik ben’. Je eert jezelf niet alleen hier op aarde (ik ben ~ hier en nu), maar meer nog richt je je op het licht in jezelf (ik ben ~ deel van het universum). Alles wat er om ons heen gebeurt, is als de zee. Komt en gaat, als eb en vloed.

Daarmee sluiten Martin en ik onze Yoga&Muziek-sessies altijd af. Met So Ham richt je je specifiek op de adem. Inademend: So. Uitademend: Ham. Betekenis: ‘ik ben’. Je eert jezelf niet alleen hier op aarde (ik ben ~ hier en nu), maar meer nog richt je je op het licht in jezelf (ik ben ~ deel van het universum). Alles wat er om ons heen gebeurt, is als de zee. Komt en gaat, alseb en vloed. Alleen wijzelf kunnen bepalen in welke mate we ons daardoor laten beïnvloeden.


Gisteren begroeven wij de vader van Martin. Heit. Germ. We gaven zijn lichaam terug aan de aarde. Vlak voor hij vorig jaar zijn chemokuren begon, lag heit bij ons op de mat. Bij So Ham liet hij zijn tranen de vrije loop. Vandaag stromen mijn tranen. Veelvuldig. Na een intense week met de familie samenzijn, is het vandaag stil. De beelden van gisteren komen terug in mijn geest, als eb en vloed. Het was zo’n mooi afscheid. Zo dierbaar. Zo vol van liefde. Ik richt me op mijn adem. Ik richt me op mijn tranen. Het mag er zijn.

Hatha Yoga

Yoga&Muziek op Hieros Gamos Festival juli 2019

Een eer vinden we het, dat we op het Hieros Gamos Festival onze Yoga & Muziek mogen brengen dit jaar. Wauw. Een festival waarin brothers en sisters samenkomen om de mannelijke en vrouwelijke energie in elkaar en in zichzelf te eren. Vijf dagen de diepte in. Waarvan wij op de twee laatste dagen in de vroege ochtend om 07.00u mensen meenemen de mat op. 

Wil je Hieros Gamos meemaken? Kijk op de site en je voelt het vanzelf of dit festival je roept. Voor mij was het na 1 editie duidelijk: we hebben hier als vrouwen en mannen MEER in onze kracht te staan. We hebben onze essentie te leven. Dit festival brengt je bij jezelf, bij jouw rol als man of vrouw hier op aarde. Een ontdekkingstocht, een worsteling soms en een groot feest tegelijkertijd! 

Hatha Yoga

Ecstatic Dance Leeuwarden

Wat zijn Martin en ik SUPER blij dat we met een heel mooi team eindelijk Ecstatic Dance in Leeuwarden organiseren. Samen met Yvonne, Lance, Linda en Benno zetten we dit event elke maand (met uitzondering van augustus, vakantiemaandje) in de ether in Ljouwert. 

Wat is Ecstatic Dance?

Ecstatic Dance is een vorm van dansen zonder vorm 🙂 Of je nou beweegt, draait, springt, host, of op de grond gaat liggen: jij geeft met je dans uitdrukking aan wat jij op dat moment voelt. Iedereen is uniek, iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil. Het gaat om plezier maken, verkennen, ontdekken, jezelf zijn, jezelf VOELEN. Het is echt heerlijk! We beginnen met een openingsceremonie van meditatie en beweging. Na twee uur dansen sluiten we ook weer af met een korte ceremonie & meditatie. 

DJ MartinK

Och men, en hoe trots kun je zijn op je eigen man 😀 WOW. Martin maakt de avond. Zijn liefde voor muziek komt hier echt tot zijn recht. Sinds wij samen door het leven gaan, is er meer muziek in mijn leven. Veel live, door Martin zelf op gitaar, en door de muziek die Martin ontdekt. Die ontdekkingen deelt hij nu op de dansvloer. Wereldmuziek. Muziek waarop je helemaal los kunt gaan in een veilige omgeving. 

Zorg dat je erbij bent! 

Data in 2019 :

  • Zaterdag 1 juni 
  • Zaterdag 13 juli 
  • Zaterdag 14 september
  • Zaterdag 19 oktober 
  • Zaterdag 16 november 
  • Zaterdag 14 december

Het is in het Voel Je Goed Centrum in Leeuwarden, bij de Prana Tempel van Yvonne. Fonteinland nr.7, eerste verdieping. Meer informatie vind je op ons Facebook Event!   Maak jezelf lid en blijf op de hoogte! Seeyou @ the dancefloor! 

Mantra

Yoga&Muziek in Leeuwarden

Zondag 27 januari geven Martin en ik yoga met akoestische muziek & mantra’s in Leeuwarden. Om 19.30 uur in de Prana Tempel, in het Voel Je Goed Centrum. Mooi plekje, dicht bij de stad. Fonteinland 7, 1e verdieping. 

Yoga, muziek & mantra’s

Meditatie, rustige yogahoudingen en een prikkeling van je zintuigen. Het ene moment stilte. Het volgende moment vullen Martin en ik de ruimte met mantra’s en muziek. Matjes, kussens en dekentjes aanwezig. Yoga-ervaring is niet nodig! Voel je welkom ♥

Wil je erbij zijn? Meld je aan door me even een berichtje te sturen (yes: klik & link, dan kom je op m’n contactpagina.)   We kijken uit naar je komst! Duur: 1,5 uur, bijdrage: € 15,-., incl. thee en een stukje pure chocolade. 

Yoga met live muziek

Yoga&Muziek in Dokkum

Vrijdag 14 december gaan Martin en ik weer naar good old Dokkum! Daar geven we yoga met akoestische muziek & mantra’s. Om 19.30 uur in Studio LEIFF, bij Into-Yoga van Attie Osinga. Mooie plek: het voormalige natuurmuseum is daar omgebouwd tot een hele mooie yogastudio. Superfijn dat we weer mogen komen. 

Yoga, muziek & mantra’s

Meditatie, rustige yogahoudingen en een prikkeling van je zintuigen. Het ene moment stilte. Het volgende moment vullen Martin en ik de ruimte met mantra’s en muziek. Matjes, kussens en dekentjes aanwezig. Yoga-ervaring is niet nodig! Voel je welkom ♥

Wil je erbij zijn? Meld je aan door me even een berichtje te sturen (yes: klik & link, dan kom je op m’n contactpagina.) We kijken uit naar je komst! Duur: 1,5 uur, bijdrage: € 15,-., incl. thee en een stukje pure chocolade. 

Hatha Yoga

Yoga&Muziek in Leeuwarden

Zondag 25 november geven Martin en ik yoga met akoestische muziek & mantra’s in Leeuwarden. Om 19.30 uur in de Prana Tempel, in het Voel Je Goed Centrum. Mooi plekje, dicht bij de stad. Fonteinland 7, 1e verdieping. 

Yoga, muziek & mantra’s

Meditatie, rustige yogahoudingen en een prikkeling van je zintuigen. Het ene moment stilte. Het volgende moment vullen Martin en ik de ruimte met mantra’s en muziek. Matjes, kussens en dekentjes aanwezig. Yoga-ervaring is niet nodig! Voel je welkom ♥

Wil je erbij zijn? Meld je aan door me even een berichtje te sturen (yes: klik & link, dan kom je op m’n contactpagina.) We kijken uit naar je komst! Duur: 1,5 uur, bijdrage: € 15,-., incl. thee en een stukje pure chocolade. 

Blog

Yoga is zowel het licht als het donker toelaten

Waarom post ik mijzelf al mantra-zingend en met een zacht glimlachend gezicht online? Er zijn dagen dat ik een furie ben, dat in mijn borst een vuur brandt waarvan ik weet: ‘Als ik dit nu direct uit, dan zijn de rapen gaar.’ Sterker: misschien kan ik er zelfs een complete rijsttafel mee gaar krijgen. Hoe het ook zij: ook de donkerte is deel van mij. 

Toen ik afgelopen week weer aan het flyeren was en de strook papier zag waarop ik blij lachend de wereld inkijk met mijn yogamat onder de arm, dacht ik: herkennen mensen zich hierin? 

‘Yoga brengt net zo goed onrust’

Ik ben helemaal niet alle dagen ZEN (om het maar een naam te geven die een beetje tot de verbeelding spreekt). In tegendeel. Ik voel soms weerstand. Hoe stiller ik ben, hoe meer ik mijn lichaam voel. Ik spreek mijn eigen waarheid als ik zeg dat yoga rust brengt, dat ik mij na een uur werkelijk anders voel dan toen ik de mat opdook. Maar: yoga brengt vanuit de diepte net zo goed onrust naar de oppervlakte.

Want door de stilte toe te laten, door de dingen langzamer te doen, ervaar je ook de plekken waar het niet zo prettig voelt. Of dat nu de geest is die allerlei gedachten ongevraagd laat binnen waaien, terwijl jij in de heupstand ligt met je benen in de lucht. Of dat het nu het lichaam is, waar je ineens gewaar wordt van pijntjes en ongemak. 

Wat er ook aanwezig is: je ervaart het daar ~> op die mat.

Op mijn beurt zit ik op die yogamat ook dingen te ervaren. De laatste tijd is dat een ontsteking in mijn heupgewricht waar ik allerminst blij van word. Mijn geest vindt daar wat van. Ik ervaar die pijn, terwijl ik tegenover mensen zit en praat: “Hier en nu, simpelweg zijn, met je gedachten. De geest is geneigd ergens iets van te vinden. De vraag is wat jij met die gedachten doet. Ga je erop in? Of laat je slechts zijn wat er nu is? Mag het er zijn?” 

Mag het er zijn?
We zijn hier op deze aardkloot om te ervaren…
Leuk / niet leuk (duimpje omhoog, duimpje omlaag)

En precies op het moment dat je dat duimpje kunt zien voor wat het is, zit het moment waarop de geest stil wordt en je ware stilte kunt toelaten. Ik zeg: Yo,Ga er maar aanstaan. Ik sta naast je. 

Hatha Yoga

Meditatief concert kerkje Britswert

Wat was het mooi in het kerkje van Britswert gisteren! Het was de laatste dag van Tjerkepaad. Bijzonder was dat onze vriendin Renske in deze ruimte exposeerde. We zaten dus VOOR haar schilderijen, prachtig!

Meditatief concert

Normaal geven we yoga en muzieksessies. Daarbij ligt de hele groep voor onze neus op de yogamat, in stilte, met de ogen gesloten. Nu zat het publiek recht voor ons, op een stoel, naar ons te kijken 🙂 Hele andere ervaring! Mooi was het. Een paar geleide meditaties tussendoor en zingen over vrede, oneindigheid en een ode aan het hart <3 

Yoga met live muziek

Met studenten de mat op!

Och, wat was het tof zeg, in de Frisian Design Factory in de Blokhuispoort, Leeuwarden vandaag! Uitgenodigd door Eric Voigt en Marian Poutsma (thanx!) om voor een groep creatieve studenten yoga&muziek te brengen. Ze hadden al een zware projectweek achter de rug en konden wel wat ontspanning gebruiken 😀 Prachtig: het hok vol. Eric zelf lag op de gang (op de grond!), samen met zijn collega Rik. Zo zie je: yoga kun je overal doen, en een mat heb je er eigenlijk niet voor nodig. (We hadden er maar 27 mee….) 

Zo zie je maar, je kunt overal de ontspanning induiken. Ook in een smalle gang met je neus voor een prullenbak! 😀
Het hok vol internationale studenten. That made this day special for me: a first timer English yoga class! Enjoyed it very much, happily with my beautiful man sitting next to me! <3 
Hatha Yoga

Meld je aan voor een proefsessie MikaYoga

Natuurlijk wil je eerst een keer ervaren bij wie je op de mat komt te liggen voor een yogasessie. Mijn manier van yoga beoefenen kenmerkt zich vooral in verlangzaming. Vanuit ontspanning gaan we een houding in. We doen maximaal vijf houdingen in een uur, maar dat is dan ook echt de max 😉 

Dit omschrijft (kort) MikaYoga 

We beginnen met een landing, daarmee breng ik je (terug) in je lichaam en bij je adem. Daarna doen we een aantal houdingen. Ik haal je zingend of met een instrument zacht uit de eindontspanning. Drinken we een kopje thee en daarna ben je verzekerd van een goede nachtrust, of een goed begin van de dag! 

Yogasessies in Gorredijk bij Strike That Pose

Dinsdagochtend van 10.00 tot 11.15 (Hatha Yoga)
Donderdagochtend van 10.00 tot 11.15 (Easy Flow Yoga, langzamere vorm)
Donderdagavond van 19.30 tot 20.45 (Easy Flow Yoga, langzamere vorm)
Adres: Mientewei 2, Gorredijk
Aanmelding via Strike That Pose, Josien: 06-21500833

Yogasessies in Britswert

Maandagavond van 20.00 tot 21.00
Adres: Us Honk ~  Terp 3

Meld je aan voor MikaYoga

Meld je graag aan voor een sessie, via onderstaand contactformulier. Geef daarbij tijd & plaats aan. In Gorredijk zijn matten, kussens en dekens aanwezig. In Britswert alleen een matje en een yogabankje, dus neem zelf voor de warmte een deken mee alsjeblieft. Trek lekker zittende kleding aan. Heb je lichamelijke klachten, laat het me vooraf alsjeblieft weten. Tot gauw!