Blog

Blog

Hatha Yoga

De mantra So Ham

Betekenis: ‘ik ben’. Je eert jezelf niet alleen hier op aarde (ik ben ~ hier en nu), maar meer nog richt je je op het licht in jezelf (ik ben ~ deel van het universum). Alles wat er om ons heen gebeurt, is als de zee. Komt en gaat, als eb en vloed.

Daarmee sluiten Martin en ik onze Yoga&Muziek-sessies altijd af. Met So Ham richt je je specifiek op de adem. Inademend: So. Uitademend: Ham. Betekenis: ‘ik ben’. Je eert jezelf niet alleen hier op aarde (ik ben ~ hier en nu), maar meer nog richt je je op het licht in jezelf (ik ben ~ deel van het universum). Alles wat er om ons heen gebeurt, is als de zee. Komt en gaat, alseb en vloed. Alleen wijzelf kunnen bepalen in welke mate we ons daardoor laten beïnvloeden.


Gisteren begroeven wij de vader van Martin. Heit. Germ. We gaven zijn lichaam terug aan de aarde. Vlak voor hij vorig jaar zijn chemokuren begon, lag heit bij ons op de mat. Bij So Ham liet hij zijn tranen de vrije loop. Vandaag stromen mijn tranen. Veelvuldig. Na een intense week met de familie samenzijn, is het vandaag stil. De beelden van gisteren komen terug in mijn geest, als eb en vloed. Het was zo’n mooi afscheid. Zo dierbaar. Zo vol van liefde. Ik richt me op mijn adem. Ik richt me op mijn tranen. Het mag er zijn.

Hatha Yoga

Yogasessies en evenementen tot nader order afgezegd

Naar binnen keren, dat wordt ons gevraagd…. en dat is wat we doen. Tijd voor contemplatie…

De aarde haalt opgelucht adem
en terwijl de mens naar binnen keert 
ontluikt de lente 
Het water fluistert over nieuwe tijden

Tijdens mijn wandeling denk ik: ‘Oh, er is nog altijd iemand die denkt dat de aarde dit verteert’ ~ en raap het blikje RedBull van de grond. Het beeld komt boven van die mens, bedolven onder zijn eigen afval. Hij zou het direct van zich afschudden, zoals een hond dat met water doet. 

De aarde schudt ook. Heel zacht. Voel maar. 
Wakker worden, zegt ze. Wakker worden! 

De aarde haalt opgelucht adem
en terwijl de mens naar binnen keert 
ontluikt de lente 
Het water fluistert over nieuwe tijden

Blog

Have a little faith

Hoor ik mijzelf zeggen tijdens mijn yogasessie: “In contact komen met lichaam, geest en met de stilte in jezelf… Ervaar dat die drie elementen met elkaar communiceren. Geef jezelf ruimte om die drie-eenheid te ontleden. Zie elk deel voor wat het is. Het lichaam de vorm; het instrument waarmee je kunt voelen. De geest; die wil analyseren, begrijpen, duiden en oordelen. De stilte: de ziel ~ de zwijgzame, onpartijdige waarnemer.” 

Sta ik vanmiddag naast de piano bij mijn schoonzusje in haar zangschool Zangles Friesland op een evenwichtsbal/bord. Ik hoor mijzelf geluid maken: “Iehiehiehiehiehiehie” (lees hierin: een trappetje omhoog en een trappetje omlaag binnen een akkoord). Die evenwichtsbal heeft Simoneme gegeven om me uit mijn denken te halen. 

HA! Dat is toch echt wel de grap van de dag! Mika de Denker wordt door zangcoach op bal neergezet om los te komen van de geest. 

Twee uren daarvoor zat ik eenzelfde filosofie nog op de yogamat te delen. 


Nu zegt Simone: “Het is je geest die je tegenhoudt Mika. Je kunt die hoge tonen makkelijk halen, echt.” Simone speelt (zo mooi!) piano. Ik zing: “Have a Little Faith in me”… en dan zie ik in de verte die hoge noot aankomen en HOOR ik mijn geest roepen: “Oh fuck, daar komtie, ja, ruk, daar komtie, die ga ik dus echt nooooiiit halen!”

En ik klink als een kraaiende haan die voor zonsopkomst GILT dat er een nieuwe dag aankomt. “Are AAHAALLLL you can beliehiehieve.” 

Och heden Vinckie toch… als ik dit ga zingen tijdens een Yin&Music sessie, dan vliegen de deelnemers van de mat plotsklaps tegen het plafond aan! 

Simone laat me op de bal staan ~ evenwicht houden ~ waarmee automatisch de aandacht naar het lichaam gaat en daarmee de geest naar de achtergrond verdwijnt. “Voel maar alsof het een golfbeweging is wanneer je zingt.” Ik sluit mijn ogen en zing opnieuw. 

“And when the tears you cry, are all you can believe… just give these loving arms a try baby, and have a little faith in me.” 

Zacht klinkt het. 

En ik voel dat de tranen uit mijn ogen stromen. 

Simone brengt mij Yin in de muziek… Ik leer voelen op een diepere laag. Ik zie wat de geest doet. Die maakt mij kleiner dan ik ben. En ik maak op mijn beurt de geest groter dan hij is. Het mag stiller worden in mij. En met de stilte mag ik ruimte geven aan de onpartijdige waarnemer…

Wat mooi toch, dat er leraren zijn in ons leven die op subtiele wijze de stilte bij ons binnen brengen. Simoon: ik dank voor je wijze lessen vandaag <3 Morgen neem ik ze voor mijzelf weer mee de mat op!

Blog

Yin&Music Wommels

Bijzonder én bijzonder mooi was het, om op de plek waar ik wekelijks op woensdag Yin Yoga geef, nu Yin&Music te brengen, samen met Martin. We merken altijd dat mensen die bij ons op de mat liggen een zekere overgave hebben met de muziek erbij. En overgave is nodig in yin. Vertrouwen op dat het lichaam verzacht. Dat het lichaam vertelt wat het nodig heeft.

Véronique Akkermans

Zo’n half jaar geleden gooide Véronique, eigenaresse van Sportcentrum Akkermans in Wommels, het universum in dat zij een yogadocent nodig had. Tijdelijk, om Tessa te vervangen tijdens haar zwangerschap. Ik belde haar eerlijk gezegd op de gok, omdat het me zo heerlijk leek om dicht bij Britswert yoga te kunnen geven. Gewoon maar eens vragen of zij daar oren naar had. “Je hebt mijn wens uit de lucht geplukt”, zei ze 🙂 En zo kwamen we bij elkaar.

Prachtige yogaruimte

Yoga in een sportcentrum; daar had ik nooit zo’n beeld bij… Ik zag voor me: allemaal hopsende en krachtpatsende mensen, volledig in de Yang energie. Wat blijkt… hier in Wommels is een yogazaal gecreëerd die rust uitstraalt, waar je bij binnenkomst direct voelt dat je kunt landen in jezelf. Yin Yang. Puur evenwicht dus.

Zo landden de mensen vanochtend bij ons, in de yin, in zichzelf…
Véronique: ik ben dankbaar dat we elkaar gevonden hebben, of zoals jij het zegt; elkaar en onze wens uit het universum hebben geplukt. Een mooi voorbeeld van wat ik wel eens tijdens een sessie zeg:

Als je de stilte toelaat, hoort je hart de roep
en kun je daar gehoor aan geven

~
‘Als je de stilte toelaat, hoor je de roep van je hart
en kun je jouw waarheid spreken’

Yin Yoga

Yin op Karpathos Griekenland

‘Teachings from the heart’

Van 24 mei tot 1 juni zijn we op Karpathos, op uitnodiging van Emrik Suichies die de liefde voor Yin Yoga in mij wakker maakte. Deze yogaweek geven we ‘teachings from the heart’ ~ Het is ontspannen en de diepte ingaan op een werkelijk FANTASTISCH mooie plek in de Egeïsche zee!

Dat 2020 een mooi jaar zou worden, had ik al gedroomd. Dat Martin en ik op mijn verjaardag in Griekenland op Karpathos zouden zijn om daar Spirit Breath, Yin&Music (en wie weet… Ecstatic Dance!) te brengen… dat had ik niet verwacht. Het past heel mooi bij alle dromen! Emrik en Catharina, wat heerlijk dat we ons bij jullie mogen voegen op dat prachtige eiland, om daar ‘Teachings from the heart’ te geven. Ons hart wordt daar heel blij van ❤️ 

Ja, ik wil mee naar Karpathos om daar Yin Yoga te ervaren!

Lees je dit nu en denk je: WOW! DAAR WIL IK BIJ ZIJN!! Er zijn nog een paar plekjes vrij….. Meer informatie en mogelijkheid om je hiervoor aan te melden, vind je op: Bivag.

Blog

Hieros Gamos Family

Wat vinden Martin en ik het SUPER dat we gevraagd zijn om deel te nemen in het Kernteam van Hieros Gamos Family. Hieros Gamos betekent: het Heilige Huwelijk. Wat dat betekent? Wij zien dat wanneer het mannelijke en vrouwelijke in evenwicht is. En dan bedoelen we niet alleen de relatie tussen man en vrouw, maar ook de mannelijke en vrouwelijke energie binnen de mens. Daarin balans vinden, daarin elkaar voeden: dat is wat we met elkaar delen op het Hieros Gamos Festival.

DEZE ZOMER KOMT ER EEN FAMILY EDITIE! 

VAN 20 T/M 22 AUGUSTUS 2020. 

Op het Hieros Gamos Family festival komen alle generaties bij elkaar om een community te vormen en drie dagen met elkaar de diepte in te gaan. Onze drijfveer is dat we onze kinderen – de toekomstige generatie –  waarachtig willen begeleiden. Hoe brengen we bewustzijn, leren liefhebben, authentiek zijn en spiritualiteit in het dagelijks leven? Oefening baart kunst! Dit is daarvoor de plek. In gezamenlijkheid leven we voor wat we graag willen meegeven aan onze kinderen. 

Blog

Yin Sneek donderdagochtend

Vorige week nam ik met pijn in het hart afscheid in Gorredijk, waar ik een paar groepen van Josien van Strike that pose heb mogen begeleiden op hun yogapad. Een dierbare periode voor me. Nu staan er vernieuwingen voor de deur… Met lente in aantocht kan ik straks op mijn fietsje ~HOP~ naar #Sneek! In het New Health Centre ga ik daar bij Yoga4U Sneek mijn YIN-sessies geven. Lees: mijn liefde voor Yin Yoga delen. Prachtige ruimte, leuke collega’s en een fijne energie. Morgenochtend m’n eerste sessie! Er liggen 18 matjes klaar… Ik kijk ernaar uit dat daar mensen op komen zitten 🙂

Elke donderdag van 10.00u tot 11.15u ~ feel welcome 

Blog

Yin Outrigger

Gisteren tijdens mijn Yin-sessie in Wommels bracht ik de vrouwen in ‘Outrigger’. Een houding die haar naam verleent aan een kano met daaraan ‘uitleggers’. Zie je dat been dat opzij gaat? Dat is je houvast in deze houding. 

Yin is Voelen

Gisteravond voor mijn sessie wilden de kinderen ook even ‘Outriggeren’. Allebei legden ze de mat op de vloer. “Hoe gaat die Mika?” En HOP, Jurre lag er al in. “Laaaaangzaam eruit hoor”, zei ik. En HOP! Hij sprong er alweer uit. Silke was iets voorzichtiger, bracht zichzelf rustig weer uit de houding. Ze vonden het LEUK! Heerlijk die twee.

Deze ochtend bracht ik mijzelf in de houding. Vier minuten liggen. Daarna navoelen. Mijn nek tintelde, bij mijn schouder voelde ik druk en oi, die bovenzijde van mijn rug… geraakt. Na vier minuten bracht ik mijzelf op mijn rechterschouder om van daaruit de houding in te gaan. Linkerbeen als outrigger… en ik werd terstond kotsmisselijk. Adem Mick, zei ik in mijzelf, adem… maar na anderhalve minuut hield ik het niet meer, ik MOEST eruit.

Liggen
En voelen

Lang lag ik. Tot mijn lichaam weer in balans was. Ik moest mijzelf werkelijk omhoog ‘hijsen’ om opnieuw die houding in te gaan. Door dat zo thuis te beleven, voel ik wat mensen bij mij op de mat mogelijk ervaren… Met tegenzin ga ik opnieuw Outrigger in en ik voel waar de weerstand zit. Mijn rug… daar zit het. En ik vraag mijzelf: ‘Wat is die weerstand Mick?’ Mijn innerlijke stem antwoordt: “IK WIL DIT NIET VOELEN”

Interessant onderzoek. NIET willen voelen. Dat is wat er gebeurt; er wordt iets geraakt (wie weet wat?) en je wil weg. Je wil dat NIET voelen! Ik houd het opnieuw nog geen twee minuten vol. Ik ga eruit en laat de tranen stromen.

We hoeven niet altijd te weten wat er geraakt wordt. We hoeven ook niet altijd IN die houding te blijven om het maar aan te raken… enough is enough. Ik weet nu dat daar iets zit, dat daar iets vastzit. Komt tijd komt raad. Komt tijd komt rust. Aanraken is ruimte geven. Aanraken is voelen. Dat is nou het prachtige van YIN.

Yin Yoga

Yin & Live Muziek Sneek

Martin en ik zijn geland in Sneek. Vrijdag 24 januari 2020 brachten we hier voor het eerst onze Yin&Muziek en er staat meer op de planning… Vanaf nu geef ik elke donderdag van 10.00u tot 11.15u Yin yoga bij Yoga4U. Daar kijk ik naar uit! Yin heeft mijn hart gestolen… dankbaar dat ik op de plek waar ik mijn opleiding heb gedaan, nu ook zelf Yin mag brengen.

De eerstvolgende Yin&LiveMuziek is zondagochtend 19 april, van 10.00u tot 12.00u. Aanmelden kan via de site van Yoga4U.

Blog

Afscheid Gorredijk

Eind 2018 kwam ik bij Josien van Strike that pose in Gorredijk en mocht ik tijdens haar zwangerschap een aantal van haar lessen overnemen. Toen ze terugkwam, vroeg ze of ik wilde blijven. Wat een cadeau was dat. De groepen die ze me had toevertrouwd waren me al zo dierbaar! En nu, 2020, komen er nieuwe dingen op mijn pad. Ik ga naar Sneek bij Yoga4U. Dichtbij. Half uurtje fietsen. Hoe heerlijk is dat! Zo kwam het dat ik afgelopen week afscheid nam in G’dyk. Met tranen in m’n ogen…

Lieve LIEVE yogi’s in G’dyk: wat was het mooi deze reis met jullie te mogen maken. Jullie zachter te zien worden, jullie te zien landen in jezelf. Dank voor het vertrouwen dat jullie me gaven. Jullie hebben stuk voor stuk een plek in mijn hart.

Blog

2020 wordt een MOOI jaar!

YIN yoga, Sisterhood, Hieros Gamos Family, Yoga&Muziek door het land; ik geloof dat dit jaar een mooi jaar wordt. ZIN heb ik erin! Mijn nieuwe plek in Wommels, bij Véronique Akkermans, is echt prachtig. In haar sportcentrum heeft ze een heeeele mooie yogaruimte. Maandag, dinsdag en woensdag ben ik daar om Hatha en Yin yoga te delen met mensen.

Nieuwe plek: SNEEK!

En OH! Wat verheug ik me op de YIN-sessies die ik in Sneek bij Yoga4U mag gaan geven! Hartje centrum, Kleinzand 51, geef ik daar donderdagochtend mijn sessies. Op die plek volg ik zelf ook mijn opleidingen in de YIN, bij Emrik Suichies. Fijn om daar nu te mogen delen wat ik zelf meemaak…

Hieros Gamos

Martin en ik duiken dit jaar opnieuw het Heilig Huwelijk in, op het Hieros Gamos Festival. In augustus zijn we ook betrokken bij het Hieros Gamos Family festival; daar komen Brothers en Sisters met hun kinderen naartoe. Zo mooi om onze kinderen mee te geven dat we onze mannelijke en vrouwelijke energieën kunnen laten stromen om samen een mooiere wereld te creëren.

Sisterhood ~ Vrouwencirkel

Dit jaar is ook het jaar waarin ik vrouwen bij elkaar breng om met elkaar te verbinden. Samen de diepte in te gaan om het vrouw-zijn te ontdekken, te leven en te eren.

Agenda

Bij de agenda vind je alle activiteiten.